Over Mechelen | Heemkundevereniging Mechelen

Wilt u meer weten over Mechelen? Heemkundevereniging Mechelen zorgt voor interessante artikelen met leuk beeldmateriaal.
Waterbehälter Schweiberg

Waterbehälter Schweiberg

Tot het einde van de 19e eeuw haalden de bewoners van de gehuchten Schweiberg en Broeke hun drinkwater bij de Nutbron. Je leest er hier meer over.

Eens een statige toren, nu een roestige bouwval

Eens een statige toren, nu een roestige bouwval

Wandelaars in het Elzetterbos bij Mechelen stuiten soms op een vreemd geval: een groot, rond, roestig, omgevallen voorwerp. Menigmaal rijst dan ook de vraag: wat in hemelsnaam is dit en hoe komt dit hier terecht?

De Sacraments – processie

De Sacraments – processie

‘Geet de brónk oet?’ Dat is de vraag die op een processiezondag ’s morgens bij iedereen op de lippen ligt. Er heerst dan altijd een opgewonden spanning. Zijn er genoeg vaandeldragers? Hangt er geen onweer in de lucht? Komen de bloementapijten op tijd klaar? Waaien de kaarsen niet uit? Kortom

Een Mechelse jongen in de Tour de France

Een Mechelse jongen in de Tour de France

De wielersport is in Mechelen altijd al populair geweest. In 1906 lezen we in de Limburger Koerier dat de Mechelse fietsclub ‘Vaar wel’ een groot wielrijdersfeest organiseert op de feestweide. Rond 1900 worden in onze regio in verschillende plaatsen grasbaanrennen georganiseerd. In 1914 wordt op Schweiberg fietsclub De Bloeiende Berg opgericht.

Bevrijdings – optocht 31 augustus 1945

Bevrijdings – optocht 31 augustus 1945

De verjaardag van koningin Wilhelmina, 31 augustus, werd in 1945 aangegrepen om voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog een groot Oranje- c.q. Bevrijdingsfeest te organiseren. Er waren optochten door verschillende dorpen van de gemeente Wittem waaraan ook wagens uit andere dorpen deelnamen. In Mechelen trok de optocht de Dorpstraat op en neer.

Boek ‘Herinneringen van een bevrijd dorp’

Boek ‘Herinneringen van een bevrijd dorp’

‘Herinneringen van een bevrijd dorp ‘ is een speciale uitgave van Heemkundevereniging Mechelen die 1 september 2019 officieel gepresenteerd is. De Duitse bezetting en de binnenkomst van de Amerikaanse bevrijders hebben bij veel Mechelenaren onuitwisbare herinneringen achtergelaten. Met een oorlogsdagboek als leidraad wordt u meegenomen naar het Mechelen van 1940-1945.

Highlights van Mechelen

Highlights van Mechelen

Wat zijn de highlights van Mechelen? Dit artikel bespreekt de mooiste gebouwen en plekken van ons dorp.

Definitie van vakwerk

Definitie van vakwerk

De term “vakwerk” verwijst naar “werken in vakken” hetzij vierkant, rechthoekig of anderzijds. En toch… het is nog veel meer dan dat!

Mechelen, dorp vol vakwerk

Mechelen, dorp vol vakwerk

In Mechelen zijn nog veel huizen, schuren, stallen en bakhuisjes waar het oude vakwerk is bewaard gebleven. Een groot aantal van deze vakwerkgebouwen is vanaf de openbare weg te zien. Soms word je verrast bij een doorkijkje naar een binnenplaats; authentiek vakwerk met veel liefde in stand gehouden.

Abonnement?

Buiten de informatie die u hier terug vindt, brengt de Heemkundevereniging ook elk half jaar een kroniek uit. Een jaarabonnement op deze kroniek (2 uitgaven) kost € 8,-. Wilt u de kroniek per post ontvangen dan kost het jaarabonnement € 16,-.

U kunt het abonnement van uw keuze betalen op rekeningnummer NL85 RABO 0107 9256 72 t.n.v. Heemkundevereniging Mechelen, onder vermelding van naam en adres. Losse nummers van de kroniek zijn te koop à € 5,- bij buurtwinkel Magazijn 51, Hoofdstraat 51 te Mechelen, tijdens de openingsuren.

Meer heemkunde

Wil jij meer bekijken over Heenkundevereniging Mechelen? Klik dan op onderstaande button om naar hun Facebookpagina te navigeren.